به گزارش الوند، رضا بهراملو، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه در سال زراعی جدید همدان به عنوان پایلوت اجرای الگوی کشت در کشور انتخاب شده است، اظهار کرد: ۹۰ درصد تولیدات کشاورزی ما وابسته به آب است و برای مدیریت آب ناگزیر به اجرای الگوی کشت هستیم.
بهراملو بیان کرد: امنیت غذایی پایدار موقتی نبوده و محدود به سال جاری نیست و مقولهای دائمی است؛ لذا برای رسیدن به امنیت غذایی پایدار در درازمدت باید الگوی کشت طراحی و اجرا شود.
وی عنوان کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان با طراحی نقشه کشاورزی ۴۰ ساله اجرای الگوی کشت را ترسیم کرده است؛ به گونهای که در سال ۱۴۱۰ تولیدات استان ۶ میلیون تُن و در سال ۱۴۴۰ با توجه به رشد جمعیت و شرایط اقلیمی به ۹ میلیون تُن میرسد که این رقم کاملا به صورت علمی و مطابق پتانسیل استان طراحی شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در الگوی کشت جدید، کشاورزان باید به سمت کاشت محصولات کمآببر سوق پیدا کنند تا بتوانیم مصرف آب را مدیریت کنیم، اضافه کرد: موضوع دیگری که در الگوی کشت مطرح است حفظ خاک است که بسیار پراهمیت است؛ چرا که از دست دادن خاک حاصلخیز صدمات جبران ناپذیری را به کشاورزی وارد میکند و حتی با بودن آب کافی هم بدون زمین نمیتوان به امنیت غذایی دست یافت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اینکه متوسط تولید محصول در جهان ۲.۵ کیلوگرم بر هر مترمکعب آب است که این رقم درایران ۱.۴ کیلوگرم است، گفت: اراضی زراعی استان همدان یک میلیون و ۲۰۰ هزارهکتار است که ۲۶۰ هزارهکتارآن آبی و مابقی به صورت دیم کاشت میشود.
بهراملو یادآور شد: سهم تولید محصول از زمینهای دیم فقط ۱۰ درصد است که نشاندهنده نقش آب در تولید محصولات کشاورزی است.
وی با بیان اینکه اجرای الگوی کشت محدود به مزارع آبی نیست، ادامه داد: برای اراضی دیم هم برنامه داریم؛ به گونهای که طبق برنامهریزی در سه سال آینده زمین دیم آیش نخواهیم داشت.
این مقام مسئول تصریح کرد: کشاورزان به جای زمین آیش از کشتهای تناوبی مانند گیاهان دارویی، دانههای روغنی و گیاهان علوفهای استفاده کنند که کاشت این گونه محصولات علاوه بر سوددهی و تأمین نیاز جامعه، خاک را هم حاصلخیز و مستعدتر میکند.