به گزارش الوند، به نقل از وبدا همدان، شراره نیکسیر، کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به برگزاری پویش ملی مبارزه با سرطان از یکم تا هفتم بهمن ماه، اظهار کرد: شعار این پویش «دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان» است.
تیکسیر هدف از برگزاری این پویش را افزایش آگاهی عمومی و تشویق مردم به اقدامات پیشگیرانه دانست و بیان کرد: این هفته فرصتی برای تقویت آگاهیرسانی درباره سرطان، عوامل خطر، تشویق به پیشگیری و تشخیص زودهنگام و حمایت از بیماران مبتلا است.
وی ادامه داد: آگاهی مردم به همراه اجرای برنامههای غربالگری و تشخیص زودهنگام میتواند به کاهش ابتلا و افزایش تأثیرات درمانی کمک کند.
کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه به رشد و تكثیر بیرویه و خارج از كنترل تعدادی از سلولهای بدن سرطان گفته میشود، یادآور شد: در بیماری سرطان سلولهای سرطانی قابلیت تهاجم به بافتهای مجاور و در نهایت گسترش به مناطق دیگر بدن را دارند.
نیکسیر با اشاره به اینکه سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است، گفت: با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی، انتظار میرود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد.
وی با تاکید بر اینکه سالانه بیش از ۲ هزار و ۹۰۰ مورد ابتلای جدید به سرطان در استان همدان ثبت میشود که ۴۴ درصد موارد در زنان و ۵۶ درصد در مردان است، خاطرنشان کرد: سرطانهای شایع در زنان در استان همدان به ترتیب پستان، روده بزرگ، پوست، تیرویید و معده است.
کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان سرطانهای شایع در مردان استان همدان را به ترتیب مثانه، پروستات، پوست، روده بزرگ و معده دانست و در ادامه به عوامل خطرساز سرطانها اشاره کرد و گفت: سابقه فامیلی و ژنتیک، سیگار، نورخورشید، کمتحرکی و چاقی از علل بروز این بیماری است.
نیکسیر با بیان اینکه هورمونها مانند داروهای هورمونی جایگزین كه در دوران پس از یائسگی استفاده میشود باعث بروز بیماری میشود، تصریح کرد: یکی از راههای جلوگیری از ابتلا به سرطان عدم مصرف سیگار است؛ استعمال سیگار تقریبا با آسیب تمام اعضای بدن همراه بوده و با ۱۵ نوع سرطان مرتبط است.
وی با اشاره به اینکه سیگار عامل مهم ایجاد سرطان ریه، حنجره، حفره دهان، گلو، مری و مثانه بوده و در پیشرفت سرطان لوزوالمعده، دهانه رحم، کلیه، معده و برخی از انواع سرطان خون موثر است، اظهار کرد: افرادی که در محیط زندگی خود در معرض دود سیگار هستند (بستگان فرد سیگاری) نیکوتین و سایر مواد شیمیایی سمی موجود در دود سیگار را مانند یک فرد سیگاری جذب میکنند و در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با آن قرار میگیرند.
این مقام مسئول اضافه کرد: افراد از تماس زیاد با نور خورشید بپرهیزند، سرطان پوست شایعترین سرطان در کل جمعیت بوده و ارتباط ثابت شدهای با میزان تابش اشعه خورشید به بدن دارد.
کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان به راهکارهای پیشگیری از سرطان پوست به هنگام مواجهه با نور آفتاب اشاره کرد و گفت: از کلاه و لباسهای دارای پوشش کامل استفاده کنید و از عینک آفتابی که مانع عبور اشعه UV میشود برای محافظت پوست دور چشمها استفاده کنید.
نیکسیر با اشاره به استفاده از کرمهای ضد آفتاب با SPF15 و بیشتر هنگام مواجهه با نور خورشید، بیان کرد: افراد وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارند؛ افزایش وزن یا چاقی از عوامل خطر ایجاد سرطان بوده و به وضوح با سرطانهای پستان (بعد از یائسگی)، روده بزرگ، رحم، مری و کلیه مرتبط است.
وی با تاکید بر اینکه افراد به طور منظم ورزش کنند، اضافه کرد: ورزش منظم در کاهش خطر سرطانهای پستان، کولون، رحم و پروستات موثر است.
کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه برای افراد بالغ حداقل ۳۰ دقیقه و ترجیحا ۴۵ تا ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در پنج روز یا بیشتر در هفته توصیه میشود، اظهار کرد: در کودکان و نوجوانان حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای حداقل پنج روز در هفته توصیه میشود.
نیکسیر داشتن تغذیه مناسب در پیشگیری از بیماری سرطان را مهم برشمرد و تاکید کرد: راهکارهای مرتبط با تغذیه در پیشگیری از سرطان، افزایش مصرف روزانه سبزیها و میوهها است و مصرف گوشت قرمز به كمتر از ۸۰ گرم در روز محدود شود.
وی با اشاره به اینکه از مصرف چربیها به ویژه چربیهای حیوانی پرهیز شود، بیان کرد: مصرف غذاهای پرکالری محدود شود و استفاده از ماهی، مرغ و حبوبات جایگزین مصرف گوشت گاو و گوسفند باشد.
کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با توصیه بر اینک هاز غلات كامل (سبوس دار) استفاده شود، گفت: از مصرف غذاهای کپک زده، شور، دوداندود و نمكسود خودداری شود.
نیکسیر با تاکید بر اینکه از مصرف موادغذایی آماده مانند سوسیس و كالباس خودداری کنید، گفت: مصرف غذاهای صنعتی و فرآوری شده مانند كنسرو كاهش یابد و از سرخ كردن، سوزاندن و پخت زیاد مواد غذایی پرهیز شده و از حرارتهای ملایم مانند بخارپز استفاده شود.
وی با بیان اینکه مشروبات الكلی مصرف نشود، عنوان کرد: از تماس با عوامل سرطانزای محیطی پرهیز شود؛ برخی از عوامل سرطانزای شناخته شده آفلاتوكسین، آزبستوز، گاز خردل، تالک و تركیبات نیكل است.
به گفته کارشناس پیشگیری از سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، برخی عوامل میكروبی ایجادکننده سرطان هلیكوباكتر پیلوری، ویروسهای هپاتیت B ،C و HIV است.