به گزارش الوند، به نقل از وبدا همدان، امرالله شریفی، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان اظهار کرد: باتوجهبه گسترش فرهنگ ورزش و بدنسازی، مصرف مکملهای پروتئینی در میان مردان به یک موضوع مهم تبدیل شده است.
شریفی با تأکید اینکه برای افراد سالمی که از یک رزیم غذایی متعادل پیروی میکنند، معمولاً نیازی به مصرف مکملهای پروتئینی وجود ندارند، بیان کرد: منابع طبیعی پروتئین مانند گوشتهای کمچرب، ماهی، حبوبات، تخممرغ و لبنیات به طور کافی میتوانند نیاز بدن به پروتئین را تأمین کنند.
وی عنوان کرد: درصورتیکه یک فرد رژیم غذایی متنوعی داشته باشد، احتمالاً نیازی به مکملها ندارد و مصرف آنها تنها در شرایط خاص مانند فعالیت بدنی شدید یا دورههای حجمگیری بدنسازی ضرورت پیدا میکند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه در برخی ورزشهای قدرتی، بهویژه بدنسازی، ممکن است نیاز به مصرف پروتئین افزایش یابد، خاطرنشان کرد: در این مواقع، مصرف مکملهای پروتئینی میتواند به رشد عضلانی کمک کند. اما نکته مهم این است که این مکملها باید تحتنظر متخصص و بهصورت متناسب با نیاز بدن مصرف شوند.
شریفی ضمن اشاره به خطرات استفاده از مکملهای غیراستاندارد و مواد مکمل هورمونی بود، تصریح کرد: برخی بدنسازان و ورزشکاران برای تسریع رشد عضلات خود استفاده کنند، این مکملها میتوانند آسیبهای جدی به بدن وارد کنند.
وی اظهار کرد: در بسیاری از موارد، افراد بهجای مصرف مکملهای استاندارد، از مواد غیراستاندارد و استروئیدها استفاده میکنند که میتواند مشکلاتی چون آسیبهای کبدی، کلیوی، نارسایی قلبی، اختلالات هورمونی و سایر عوارض بلندمدت را به همراه داشته باشد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: مهمترین مسئله در مصرف مکملها، استفاده بهاندازه و طبق نیاز بدن است، بسیاری از مشکلات به دلیل مصرف بیش از حد و خودسرانه این مکملها رخ میدهند که میتواند نهتنها بیاثر باشد، بلکه آسیبزا نیز باشد.
شریفی با بیان اینکه مصرف پروتئینها و مکملها که در میان مردان بهویژه در ورزشهای قدرتی و بدنسازی رایج است، باید تحتنظر متخصص تغذیه و پزشک صورت گیرد، عنوان کرد: اگرچه مکملها میتوانند در برخی شرایط مفید باشند، اما بهترین منابع پروتئینی برای تقویت عضلات و افزایش انرژی، مواد غذایی طبیعی همچون گوشت سفید، ماهی، تخممرغ، حبوبات و محصولات لبنی کمچرب هستند.
وی با اشاره به اینکه استفاده بیرویه از مکملها میتواند منجر به مشکلات جدی مانند آسیب به کبد یا کلیهها شود، تصریح کرد: برای تأمین پروتئین و انرژی موردنیاز بدن، منابع غذایی طبیعی و متنوع بهترین گزینه هستند؛ مصرف پروتئینهای باکیفیت از منابعی همچون گوشتهای کمچرب، ماهی، تخممرغ، حبوبات و لبنیات کمچرب به همراه میوهها، سبزیجات و غلات کامل، میتواند به تقویت عضلات و افزایش انرژی کمک کند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان ضمن اشاره به اهمیت مشاوره با متخصص تغذیه برای ارزیابی نیاز واقعی بدن به مکملها و دریافت توصیههای صحیح، خاطرنشان کرد: پیش از مصرف هر گونه مکمل، افراد باید نیاز واقعی بدن خود را ارزیابی کرده و با یک متخصص تغذیه مشورت کنند، اگرچه مکملها میتوانند در برخی شرایط مفید باشند، اما استفاده صحیح و متناسب از آنها بسیار مهم است.
شریفی با بیان اینکه تغذیه صحیح و متنوع میتواند نقش اساسی در حفظ سلامت بدن، تقویت عضلات و جلوگیری از مشکلات بهداشتی ایفا کند، اذعان داشت: افراد باید از مصرف مکملها و داروهای هورمونی غیراستاندارد که در میان برخی ورزشکاران رایج است، خودداری کنند و بهجای آن، بر تغذیه سالم و طبیعی تمرکز کنند.
وی بیان کرد: باتوجهبه تغییرات جمعیتی در ایران و افزایش جمعیت سالمند، مراقبتهای بهداشتی و تغذیهای در مردان اهمیت بیشتری یافته است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه مطالعات نشان میدهند که مردان به طور معمول توجه کمتری به تغذیه و خودمراقبتی دارند، گفت: درحالیکه این موضوع در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با سن، نظیر بیماریهای قلبی، دیابت، و مشکلات مفصلی نقش کلیدی دارد.