به گزارش الوند، محسن معصومعلیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه ۱۵ طرح در سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی طی دهه فجر افتتاح و کلنگزنی میشود، اظهار کرد: از این تعداد، شش طرح در شهرستان ملایر با اعتباری بالغ بر ۸۹۹ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۴۱ نفر افتتاح میشود.
معصومعلیزاده با بیان اینکه در شهرستان نهاوند سه طرح با اعتبار ۶۷۰ میلیارد ریالی و اشتغالزایی ۳۵ نفر افتتاح و کلنگزنی میشود، عنوان کرد: مجتمع گردشگری ۱۵ واحدی با ۶۰ تخت با تزریق ۲۴ میلیارد تومان کلنگزنی میشود.
وی با اشاره به اینکه در شهرستان بهار یک طرح با اعتبار ۴۰ میلیارد ریالی و اشتغالزایی برای دو نفر، در شهرستان رزن دو طرح با ۱۵۰ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۴۴ نفر خواهیم داشت، بیان کرد: مهمترین پروژه دهه فجر شهرستان رزن، کلنگزنی مجتمع گردشگری است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در شهرستان تویسرکان نیز سه پروژه با اعتبار حدودی ۶۰ میلیارد ریال و اشتغالزایی برای ۱۸ نفر افتتاح و کلنگزنی میشود، تاکید کرد: در مجموع حدود ۱۷۷۹ میلیارد ریال طرح با اشتغالزایی ۱۳۸ نفر طی دهه فجر افتتاح و کلنگزنی میشود.
ثبت ۹ اثر غیرمنقول در فهرست آثار کشور
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان با اشاره به اینکه طی ۹ ماه گذشته، ۹ اثر در فهرست آثار غیرمنقول کشور به ثبت رسیده است، تصریح کرد: در مجموع استان همدان دارای هزار و ۴۰ اثر غیرمنقول ثبت شده است.
معصومعلیزاده با بیان اینکه سه اثر در فهرست آثار منقول ملی به ثبت رسید تا مجموع آثار منقول استان به ۳۳ اثر برسد، گفت: سه مورد نیز در فهرست آثار ناملموس ملی به ثبت رسید و تا پایان سال به ۷ مورد خواهد رسید. همچنین، در مجموع ۱۱۶ اثر ناملموس ثبت ملی داریم.
وی با اشاره به اینکه با ثبت اثر ... در فهرست آثار طبیعی ملی، مجموع آثار طبیعی ثبت شده استان در سطح ملی به ۳۰ مورد رسید، اضافه کرد: دو کاوش باستانشناسی نیز طی این مدت انجام شده تا تعداد کاوشهای انجام شده در استان را به ۱۰۶ مورد برسد.
صدور مجوز موزه طی سال جاری
این مقام مسئول با بیان اینکه طی ۹ ماه گذشته یک مجوز موزه صادر شده است، بیان کرد: در حوزه مطالعه و مرمت ابنیه تاریخی نیز ۲۷ پروژه طی مدت مذکور انجام شده و تلاش میکنیم تا تعداد پروژههای این حوزه دو برابر شود. در مجموع ۵۶۶ مطالعه و مرمت ابنیه در استان انجام شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به اینکه ۵۳ شی تاریخی در ۹ ماه سال جاری مرمت شده است، عنوان کرد: تاکنون ۱۴ هزار و ۹۹۴ اشیا تاریخی در استان مرمت و نگهداری شده است.
معصومعلیزاده با بیان اینکه طی ۹ ماه سال جاری ۴۰۲ مورد ساماندهی اموال منقول انجام شده است، خاطرنشان کرد: در مجموع ۲۲ هزار و ۲۴۴ شی ساماندهی شده داریم که در مخازن امن میراث نگهداری میشوند.
وی تاکید کرد: سه بافت تاریخی در شهرستانهای نهاوند، تویسرکان و ملایر مورد مطالعه قرار گرفته است و ضوابط این طرحهای طی سال جاری انجام شده و احتمالا حدود یک ماه آینده ضوابط جدید اعلام میشود.
این مقام مسئول با اشاره به انجام مرمت عرصه و حریم محدوده در حوزه هگمتانه، اضافه کرد: در حوزه نگهداری ابنیه تاریخی نیز مطالعاتی به صورت دورهای انجام میشود تا پایداری و نگهداری آنها انجام شود که مطالعه آرامگاه باباطاهر در حال انجام است و مطالعه آرامگاه بوعلیسینا نیز آغاز شده است.
افزایش مجموعههای گردشگری کشاورزی همدان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان با بیان اینکه سه مجموعه گردشگری کشاورزی به تعداد مجموعههای کشاورزی اضافه شد تا تعداد مجموعههای گردشگری از ۱۰ مورد در سال ۱۴۰۲ به ۱۳ مجموعه در سال جاری برسد، گفت: استانداردسازس تأسیسات از نکات مهم در حوزه گردشگری است که حدود ۴۰ مورد استانداردسازی تأسیسات گردشگری انجام شده تا این میزان به ۹۵ مورد برسد.
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه دفاتر خدمات مسافرتی از ۶۶ به ۷۳ عدد رسیده است، اظهار کرد: هفت دفتر نیز طی امسال مجوز گرفتهاند که گسترش این دفاتر سبب توسعه گردشگری میشود. هرچه دفاتر خدمات مسافرتی استان بیشتر شود، میزان اثرگذاری ما افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه تعداد راهنمایان گردشگری از ۱۱۱ نفر به ۱۵۰ افزایش یافته است، عنوان کرد: مؤسسات آموزش میراث فرهنگی از چهار مورد به پنج مورد رسیده است که نقش مهمی در آموزش مسائل حوزه گردشگری دارند و به ما در این راه کمک میکنند.
اشتغالزایی حوزه گردشگری به ۱۸۰۰ نفر رسید
این مقام مسئول با اشاره به اینکه میزان اشتغالزایی در حوزه گردشگری استان در سال سال ۱۴۰۲ از ۱۶۸۰ نفر به ۱۸۰۰ نفر در سال جاری رسیده است، اضافه کرد: اداره کل میراث تلاش کرد تا طی سال جاری حضور فعالتری در منطقه داشته باشد مانند شرکت در نمایشگاه گردشگری اقلیم کردستان.
وی ادامه داد: با حمایتهای استاندار همدان احتمالا تا پایان سال یک مورد دیگر در منطقه حضور داشته باشیم تا ظرفیتهای استان را معرفی کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان با بیان اینکه ۵۰۰ مورد بازدید از تأسیسات گردشگری انجام شد، خاطرنشان کرد: ۲۰ عنوان درخواست در کمیته فنی صدور مجوز فعالیتهای گردشگری مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، پنج جلسه کمیته فنی و تجدیدنظر رسیدگی برای شکایت به تأسیسات گردشگری برگزار و ۳۰ عنوان شکایت در این جلسات بررسی شد.
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه ۳۵ عنوان رویداد و جشنواره طی ۹ ماه در استان برگزار شد ازجمله شیرهپزی، سیر سولان، آلو ملحمدره، مبل و منبت ملایر برگزار شد، اضافه کرد: آموزش توانمندسازی فعالین و جامعه محلی به حدود ۵۹۳ نفر انجام شد.
بیش از ۴ میلیون نفر از جاذبههای استان بازدید کردند
وی با بیان اینکه طی ۹ ماه سال جاری ۴ میلیون و ۲۸۹ هزار و ۵۰۴ نفر براساس سامانه جانا از اماکن دیدنی استان (دارای بلیطفروشی) بازدید کردهاند، گفت: در ۱۲ ماه سال گذشته این میزان، ۳ میلیون و ۹۱۱ هزار نفر بوده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه اقامت در فضاهای اقامتی استان حدود ۵۴۰ هزار و ۲۹۶ نفر طی ۹ ماه سال جاری بود، ادامه داد: میزان اقامت طی ۱۲ ماه سال گذشته ۴۶۴ هزار و ۲۴۱ نفر بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایعدستی استان همدان با بیان اینکه ۱۲ هزار و ۱۱۰ نفر بازدیدکننده خارجی طی ۹ ماه سال جاری از اماکن استان داشتیم، گفت: این میزان در سال گذشته ۱۱ هزار و ۷۴۰ نفر بوده است.
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه در مجموع ۹ ماهه سال جاری ۲۰ هزار و ۴۶۰ نفر اقامت خارجی در استان داشتیم، ادامه داد: این میزان در سال گذشته ۱۸ هزار و ۹۴۸ نفر بوده است.
همدان بیش از ۵۰ هزار نفر شاغل در حوزه صنایعدستی دارد
وی بیان کرد: ۵۰ هزار و ۷۶۲ نفر هنرمند شاغل در حوزه صنایعدستی در استان وجود دارد و از این تعداد ۳ هزار و ۸۰۰ نفر بیمه شده رسمی هستند.
این مقام مسئول با بیان اینکه حدود ۳۴ هزار کارگاه صنایعدستی در استان فعالیت میکنند، عنوان کرد: ۱۱ نشان بینالمللی صنایعدستی کسب شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به اینکه سه بازارچه دائمی صنایعدستی در استان در حال کار اجرا داریم که یکی از آنها امسال به بهرهبرداری میرسد و دو بازارچه دیگر در سال آینده، یادآور شد: این بازارچهها در شهرستان همدان، نهاوند و ملایر واقع شدهاند.
معصومعلیزاده بیان کرد: در سال جاری هزار و ۸۸ مجوز برای توسعه صنایعدستی صادر شده که در مجموع حدود ۴۴ هزار و ۲۵۱ مجوز تا کنون برای این حوزه صادر شده است.
صادرات ۳۰ میلیون دلاری صنایعدستی استان همدان
وی با بیان اینکه حدود ۳۰ میلیون دلار از مبادی سایر گمرکات استان صادرات صنایعدستی انجام شده است، اضافه کرد: طی سال جاری ۱۷۰ هزار میلیون ریال (حدود ۱۷ میلیارد تومان) تسهیلات به حوزه صنایعدستی پرداخت شده که حدود ۱۳ میلیارد تومان از اعبتبارات سال جاری است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه حدود ۱۸۰ میلیارد تومان از فروش صنایعدستی در استان به دست آمده که بخش عمدهای مربوط به جشنواره مبل و منبت ملایر است، گفت: در سال جاری ۲۲ نمایشگاه صنایعدستی با ۳۲۰ غرفه به صورت موقت برگزار شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان با بیان اینکه به هزار و ۶۲۰ نفر آموزش صنایعدستی به صورت رایگان انجام شد، اضافه کرد: ۷۳ نفر مجرم حوزه میراث فرهنگی دستگیر شدند.
کشف ۵۴۸ قلم شی تاریخی
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه ۵۴۸ قم اشیا و ۲۳ دستگاه فلزیاب طی این مدت کشف شد، تصریح کرد: ۱۱ مورد باند حفاری غیرمجاز متلاشی شد. همچنین، ۲۸ دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیف، ۶۷ قلم تحویل داوطلبانه اشیا و دو قبضه سلاح گرم طی این مدت کشف شد.
وی یادآور شد: طی ۱۰ ماه سال جاری ۳۹ موافقت اصولی صادر شده که شامل ۱۱ هتل و سفرهخانه، ۱۰ مجتمع گردشگری و بومگردی در سطح استان است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۵ درصد رشد داشته است
این مقام مسئول با بیان اینکه پنج مورد موافقت ایجاد جهت ساخت دو هتل و مجتمع گردشگری و سفرهخانه نیز صادر شد، اضافه کرد: در حال حاضر ۴۲ پروژه با حجم سرمایهگذاری بیش از ۲۵ هزار میلیارد ریال و ۲۰۰۰ نفر اشتغالزایی در حال اجرا است که با بهرهبرداری از این مراکز ۵۰۰ اتاق و ۱۸۰۰ تخت به ظرفیت اقامتی استان افزوده میشود که با برنامهریزیهای انجام شده ۱۹ واحد از این تعداد تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهربرداری میرسد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان بیان کرد: در زمینه ایجاد زیرساختهای گردشگری در سال جاری نیز از محل اعتبارات ملی و استانی بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال در روستاهای علیصدر، ملحمدره و ورکانه برای تهیه مطالعات و تهیه پردیس گردشگری محور بهار-لالجین و ... هزینه شده است.
حضور همدان در نمایشگاه گردشگری تهران
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه از ۲۳ بهمن ماه تا ۲۶ بهمن ماه نمایشگاه بینالمللی گردشگری در تهران در سالن ۸ و ۹ برگزار میشود، تصریح کرد: با حمایت و نگاه استاندار همدان به حوزه گردشگری، حضور پررنگ و اثرگذار استان را خواستار شدند و به جای اینکه صرفا میراث فرهنگی محور این نمایشگاه باشد، جلساتی را با شرکت سیاحتی علیصدر، شهردار همدان و دستگاههایی که در این حوزه فعال هستند، برگزار کردیم تا دستگاهها برای حضور در این عرصه تشویق و ترغیب شوند.
وی با بیان اینکه جشنواره سرو سیمین از ۲ تا ۶ اسفند ماه برگزار میشود و ۱۵۰ اثر از هنرمندان صنایعدستی به این جشنواره ارسال شده است، اضافه کرد: سال آینده اقدامات لازم برای برگزاری گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو در همدان خواهیم داشت که هماهنگی های اولیه انجام شده و امیدواریم با همکاری دانشگاه علوم پزشکی این کار را به نحو احسنت انجام دهیم.
همایش بینالمللی هگمتانه سال آینده برگزار میشود
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با تاکید بر اینکه همایش بینالمللی هگمتانه در سال آینده برگزار خواهد شد، گفت: این همایش در دو قسمت سخنرانیها با حضور سفرا و مقامات عالیرتبه و نشستهایی با فعالین حوزه میراث در سطح منطقهای و بینالمللی برگزار خواهد شد مانند کارگاه تخصصی مرمت خشتی توسط اساتید بینالمللی.
معصومعلیزاده با اشاره به اینکه امیدواریم بتوانیم مرکز جامع مطالعات تمدنی غرب کشور را نیز سال آینده به نتیجه برسانیم، خاطرنشان کرد: پیشنویس به وزارت میراث فرهنگی ابلاغ و بررسیهای لازم توسط این وزارتخانه انجام شده است. همچنین، هیئتها و اعضایی که باید در سه سطح ملی منطقهای و استانی عضو باشند، مشخص شده است.
وی با بیان اینکه صدور مجوزهای قانونی توسط وزارتخانه با همکاری پژوهشکده انجام خواهد شد، ادامه داد: پایگاهی در خود هگمتانه برای این مرکز در نظر گرفته شده تا بازویی برای مطالعاتی در حوزه تمدن و تاریخ باشد.
این مقام مسئول اضافه کرد: علاوه بر مطالعات باید کارکرد گردشگری منطقه غرب نیز به عنوان یک مقصد مرگز پیگیری و فرایندهایش در نظر گرفته شود.
تلاش برای ثبت جهانی سلسله سرابهای همدان، لرستان و کرمانشاه
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان گفت: در تلاش هستیم سلسله سرابهای همدان را با همکاری استانهای لرستان و کرمانشاه به صورت یکپارچه در فهرست موقت آثار طبیعی برای ثبت جهانی درج کنیم. دبیرخانهای برای این مهم قرار است تشکیل شود و این دبیرخانه در استان همدان فعال خواهد شد.
علی خاکسار، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان نیز در این نشست ضمن تاکید بر برگزاری نمایشگاه گردشگری در استان تهران، اظهار کرد: امسال موسیقی نیز در غرفه استان همدان که در سالن ۸ و ۹، در کنار ۱۵ استان دیگر است، خواهیم داشت.
مسیر ریلی همدان، مسیر جذابی نیست
خاکسار در خصوص قطار گردشگری نیز تصریح کرد: مسیر ریلی استان همدان مسیر جذابی نیست؛ هرچقدر که استان همدان دارای جاذبهها و اماکن جذابی است اما مسیر ریلی آن مسیر زیبایی نیست.
وی ادامه داد: یکی از آژانسهای مسافرتی همدان در دو سال پیش متقاضی برگزاری قطار گردشگری بود و چند نوبت نیز این تور را همراه با برنامههای فرهنگی برگزار کر.
این مقام مسئول اضافه کرد: قرار بر این شد تا شهرداری و دستگاههای مختلف به ما در برگزاری قطار گردشگری کمک کنند تا تور اقتصادی و قابل رقابت با تورهای مشابه شود.