به گزارش الوند، به نقل از وبدا همدان، آزاده آذرپیرا، کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره بر اهمیت تغذیه صحیح و علمی، «بشقاب من» را بهعنوان بهترین الگوی تغذیهای معرفی و اظهار کرد: این روش که حدود ۱۰ تا ۱۵ سال پیشطراحی شده، بر استفاده همزمان از پنج گروه اصلی غذایی شامل نان و غلات، گوشت و تخممرغ، حبوبات و مغزها، لبنیات، میوهها و سبزیجات تأکید دارد.
آذرپیرا با بیان اینکه رعایت این الگو برای همه افراد سالم جامعه ضروری است و رژیمهای خودسرانه میتوانند آسیبهای جدی بهسلامت وارد کنند، عنوان کرد: رژیم غذایی باید سلامت جسم را در اولویت قرار دهد؛ اگر هدف رژیم تنها کاهش وزن و تناسباندام باشد، ممکن است آسیبهای غیر قابل جبرانی به بدن وارد شود.
وی کاهش مصرف شکر و نمک را یکی از پایههای اصلی رژیمهای سالم دانست و ادامه داد: لازم است افراد جامعه رژیمهای خود را تحتنظر متخصصان تغذیه طراحی و اجرا کنند.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: تحقیقات نشان دادهاند که مصرف ۴ تا ۵ وعدهغذایی در طول روز به کنترل بهتر اشتها و وزن کمک میکند.
آذرپیرا خاطرنشان کرد: رژیمهای متعدد و بدون پایه علمی یا داروهای تبلیغ شده در فضای مجازی بسیار مضر بوده و سلامت افراد را به خطر میاندازد.
وی درباره عوارض رژیمهای غیرعلمی، تصریح کرد: رژیمهای تکخوری، گیاهخواری افراطی، خامخواری و مصرف قرصهای کاهش وزن، علاوه بر آسیب بهسلامت، میتوانند مشکلات جدی مانند سوءتغذیه و کمبود مواد مغذی ایجاد کنند.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه رژیمهای تبلیغاتی نظیر کاهش وزن ۱۰ کیلوگرمی در ماه، نهتنها مؤثر نیستند، بلکه منجر به ازدستدادن آب بدن و تحلیل عضلات میشوند، گفت: کاهش وزن سالم و علمی باید بین ۲ تا ۴ کیلوگرم در ماه باشد و هدف آن کاهش چربیهای اضافی بدن باشد.
آذرپیرا رژیم روزهداری متناوب یا فستینگ را یکی از الگوهای غذایی پرطرفدار دانست و خاطرنشان کرد: این رژیم بهجای محدودکردن نوع غذا، زمان مصرف آن را مدیریت میکند، روشهای معروف آن شامل ۸/۱۶ (حذف صبحانه و محدودکردن زمان غذاخوردن به ۸ ساعت در روز)، Eat-Stop-Eat (روزهداری ۲۴ ساعته یک یا دو بار در هفته)، رژیم ۵:۲ (مصرف محدود کالری در دو روز غیرمتوالی) و رژیم جنگجو (مصرف کم در روز و یک وعده اصلی شب) است.
وی با بیان اینکه روزهداری فستینگ میتواند به کاهش وزن ۳ تا ۸ درصدی در دورهای ۳ تا ۲۴ هفتهای کمک کند و همچنین باعث کاهش التهاب، کلسترول، تری گلیسیرید و قند خون شود، اظهار کرد: بااینحال، این رژیم برای همه مناسب نیست و افراد دارای شرایط خاص، مانند زنان باردار، مادران شیرده، نوجوانان، کودکان و افراد با سوءتغذیه یا کمبود وزن، نباید از آن استفاده کنند.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان تاکید کرد: افراد نباید تحتتأثیر تبلیغات گمراهکننده در شبکههای اجتماعی قرار گیرند و باید رژیم غذایی خود را با مشورت متخصصان تنظیم کنند؛ رژیمهایی که سلامت را در اولویت قرار میدهند، میتوانند نهتنها به کاهش وزن، بلکه به بهبود کلی کیفیت زندگی کمک کنند.